تفاوت دیزل ژنراتور با توربو ژنراتور چیست؟
ژنراتورها بسته به اینکه چه چیزی یا چه نیرویی یاساده تر بیان کنیم چه توربینی باعث چرخش روتور آنها میشوند ، تقسیم بندی می شوند که عبارت اند از: دیزل ژنراتورها، هیدرو ژنراتورها که ژنراتورهای کم سرعت مثل ژنراتور توربین آبی هستند، ژنراتور پرسرعت مثل توربو ژنراتورها و ژنراتورهای القایی که حالا سنکرون و آسنکرون هستند.
ژنراتورها بسته به اینکه چه چیزی یا چه نیرویی یاساده تر بیان کنیم چه توربینی باعث چرخش روتور آنها میشوند که عبارت اند از:
۱- دیزل ژنراتورها
۲- هیدرو ژنراتورها که ژنراتورهای کم سرعت مثل ژنراتور توربین آبی هستند
۳- ژنراتور پرسرعت مثل توربو ژنراتورها
۴- ژنراتورهای القایی که حالا سنکرون و آسنکرون هستن.
ژنراتورها به دو صورت، طراحی و ساخته میشوند:
۱- دائم کار (Prime)
۲- اضطراری (Emergency)
در اماکنی که بدلیل دوری از خطوط سراسری برق یا بدلیل اقتصادی، امکان استفاده از شبکه برق سراسری وجود نداشته باشه از ژنراتورهای دائم کار استفاده میشه. در جاهای دیگه مثل ساختمانهای مهم و بیمارستانها و هم نوع اضطراری استفاده میشه؛ و اما:
در ماشین خوندیم که ژنراتورها هم استاتور و رتور دارن و روتورها از نظر ساختمان دو دسته اند: ماشینهای قطب صاف و ماشینهای قطب برجسته؛
۱) توربو ژنراتورها:
در این وسیله گرداننده رتور، توربین بخار است و، چون توربین بخار جزو ماشینهای تند گرد است بنابراین توربوژنراتور دارای قطبهای صاف بوده و این ماشین توانائی ایجاد دورهای بسیاربالا را در قدرتهای زیاد دارد. امروزه اغلب توربو ژنراتورها را دو قطبی میسازند، چون با افزایش سرعت گردش کار توربینهای بخار با صرفهتر و ارزانتر تمام میشود.
۲) هیدرو ژنراتورها:
در آن وسیله گرداننده رتور توربین آبی است و، چون توربین آبی دارای دور کم است بنابراین هیدروژنراتور دارای قطب برجسته بوده و دارای سرعت کم میباشد.
۳) دیزل ژنراتورها:
در قدرتهای کوچک و اضطراری وسیله گرداننده رتور یک موتور دیزل است که در این مورد هم قطبهای رتور آن برجسته میباشد.
منبع: eca