⚡️ رایج ترین استاندارد نقشه های الکتریکی
در گرایشهای فنی برای انتقال ایدهها از نوعی تصاویر ساده شده خاص به نام نقشه استفاده میکنند که یک زبان ترسیمی است. در واقع نقشه کشی ترکیبی از ترسیمات تک تصویری سه بعدی و ترسیمات چند تصویری دو بعدی است. کشورهای صنعتی برای طراحی نقشههای الکتریکی استانداردهای مختلفی را تعریف کرده اند به عنوان مثال کشور آلمان مشخص کننده استاندارد DIN است.
استاندارد IEC (استاندارد جهانی برق (یکی دیگر از استانداردهای معتبر و مورد تایید تمام کشورهای جهان است. از دیگر استانداردهای نقشه کشی در دنیا میتوان به ANSI (آمریکا)، BSI (انگلیس)، UNI (ایتالیا)، GOST (روسیه) و JISC (ژاپن) اشاره کرد. اما دو استاندارد DIN و IEC در ایران موارد استفاده بیشتری دارند. در ادامه این استانداردها را بیشتر بررسی میکنیم.
استاندارد DIN
نخستین موسسه ملی استاندارد در سال ۱۹۰۲ در انگلستان و سپس در ۱۹۱۶ در هلند و ۱۹۱۷ در آلمان تأسیس شد. به دنبال آن استاندارد DIN (deutsches institute fure norming) (موسسه استاندارد آلمان) که استاندارد صنعتی آلمان است گسترش پیدا کرد و در زمینه نقشه کشی صنعتی فعالیت وسیعی آغاز شد.
در سال ۱۹۲۶ اتحادیهای متشکل از ۲۰ موسسه استاندارد ملی از کشورهای مختلف به نام اتحادیه بین المللی موسسات ملی استاندارد (ISA) تشکیل شد. اما با پیشرفت تکنولوژی و نیاز به ارتباط صنعتی بین شرکتها لزوم ایجاد یک سازمان بین المللی استاندارد مورد توجه قرار گرفت و در سال ۱۹۴۷ سازمان (international organization for standard) ISO تشکیل شده و شروع به کار نمود.
کشور ایران در سال ۱۳۳۲ اولین موسسه استاندارد خود را تأسیس نموده و در سال ۱۳۶۰ به عضویت ISO درآمد. ایران پیش از پذیرش ISO بخصوص در زمینه نقشه کشی از استاندارد DIN استفاده میکرد و هم اکنون نیز در دفاتر طراحی و نقشه کشی بعضی از کارخانهها از استاندارد DIN استفاده میشود. پیش از انقلاب در بعضی از واحدهای صنعتی از استاندارد ANSI آمریکا استفاده میشد. در کشور ما در مواردی که استاندارد ISO پیشنهادی نداده باشد از استاندارد DIN پیروی میشود. هم اکنون موسسه استاندارد ایران ISIRI در زمینههای مختلف فعالیتهای گستردهای دارد.
استاندارد IEC
سازمان IEC (International Electrotechnical Commission) یا کمیسیون بین المللی الکتروتکنیک که در سال ۱۹۰۶ با همت دانشمندان متخصص و مجامع الکترونیک کشورهای مختلف تأسیس شده است وظیفه تدوین و انتشار استانداردهای بین المللی IEC در حوزه گسترده برق و الکترونیک و زمینههای مرتبط را بر عهده دارد.
مقر این سازمان تا سال ۱۹۴۸ در شهر لندن بود که از آن سال به بعد به شهر ژنو در کشور سوئیس منتقل شد. با توجه به روند جهانی ایجاد هماهنگی در استانداردهای ملی کشورهای مختلف و پذیرش هرچه بیشتر استانداردهای بین المللی، از جمله IEC به عنوان پایه استانداردهای ملی و مبنای فعالیتهای ارزیابی انطباق و گواهی محصولات برقی و الکترونیکی به منظور تسهیل تجارت بین المللی، در شرایط حاضر بیشترین تلاش کشورها مصروف مشارکت فعال در مراحل تدوین استانداردهای بین المللی میشود. به همین دلیل اکثر استانداردهای ملی کشورهای مختلف در حال حاضر به طور فزایندهای بر اساس و معادل با استانداردهای IEC هستند.
استانداردهای IEC شامل دامنه وسیعی از فناوریها نظیر: تولید انتقال و توزیع نیرو؛ نیمه رساناها؛ فیبرنوری و باطری ها؛ فناوریهای خورشیدی؛ نحوه ساخت و نصب دستگاههای برقی و فناوری نانو را پوشش میدهد. از دیدگاه بین المللی، سری استانداردهای IEC-۶۰۳۶۴ با عنوان ” تاسیسات الکتریکی ساختمانها” تعاربف و استانداردهایی را برای ساختمانها و نحوه برق کشی و نصب سیستم ارت آنها مطرح میکند و مشخصات قطعات استفاده شده در این مدارها باید مطابق با این استاندارد تعریف شده باشد.
استاندارد ANSI
استاندارد ANSI یا American National Standard Institute با نام موسسه استاندارد ملی امریکا سازمانی غیر دولتی است که به عنوان نماینده امریکا در سازمان جهانی استاندارد حضور دارد. ANSI در سال ۱۹۱۸ زمانی که پنج انجمن مهندسی و سه آژانس دولتی کمیته استانداردهای مهندسی آمریکا (AESC) را تشکیل دادند بنا گذاشته شد. AESC در سال ۱۹۲۸ به انجمن مهندسی آمریکا (ASA) تبدیل شد. در سال ۱۹۶۶ ASA با تغییر ساختار خود تبدیل به مؤسسه استانداردهای ایالات متحده آمریکا (USASI) شد. از سال ۱۹۶۹ نام ANSI برای این انجمن استفاده میشود. موسسه ANSI در پنج بخش فعالیت دارد:
بخش استانداردهای سوخت زیستی ANSI یا (ANSI-BSP)
بخش استانداردهای فناوری اطلاعات در بخش سلامت
بخش استانداردهای امنیت داخلی ANSI
بخش استانداردهای نانوتکنولوژی ANSI
بخش جلوگیری از دزدی هویت و مدیریت استانداردهای تشخیص هویت
منبع: الیکاالکتریک