کلید چنج آور
کلید چنج آور برای کنترل و هماهنگی بین یک یا چند دیزل ژنراتور با هم و یا برق شهر به کار برده می شود. . کلیدهای چنج اور ۲ عدد ورودی و یک خروجی دارد که معمولا از دو ورودی برای برق شهر و برق اضطراری استفاده میشود. این کلید هیچگونه محافظتی ندارد و عملا کار دو عدد کنتاکتور را انجام میدهد. کلیدهای چنج اور در دو نوع کلید گردان یا کلید تخت وجود دارند که معمولا در سطح جریان پایین به صورت کلید گردان و در سطح جریان بالا کلید چنج اور به صورت کلیدهای تخت مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر تغییر وضعیت در برق ورودی برای تغییر جهت الکتروموتور نیز میتوان از این کلید استفاده کرد.
کلیدهای چنج اور با توجه به نوع مصرف در دو نوع موتوردار و ساده تولید میشود.
در حالت موتوردار به صورت اتوماتیک و بدون نیاز به اپراتور عمل چنج اور انجام میشود، به این صورت که به محض قطع شدن برق شهر دیزل ژنراتور (منبع برق اضطراری) شروع به کارمی کند و بعد از یک مدت مشخص کلید چنج اور به صورت اتوماتیک برق ژنراتور را جایگذین برق شهر میکند به محض وصل برق شهر کلید چنج اور دوباره عمل کرده و برق شهر را جایگزین برق ژنراتور میکند. تغیر وضعیت به صورت اتوماتیک باعث میشود که برق اضطراری به سرعت وارد مدار شود و برای مصارف تمام بیمارستان ها، ارگانهای دولتی و خصوصی، کارخانه جات صنعتی و مراکزی که از حساسیت بالایی برخوردار هستند، از تابلو چنج اور اتوماتیک استفاده میشود.
نوع دستی کلید چنج آور در تابلو ساده شامل یک کلید سه حالته که با صفر، یک و دو نشانه گذاری شده است میباشد.
- صفر برای حالت خنثی و یا خاموش
- یک برای برق شهر
- حالت دو برای برق ژنراتور
کلید چنج آور قدرت و دستی
این نوع تابلو به صورت دستی و توسط کاربر عمل تغییر وضعیت را انجام میدهد از طرف دیگر، استفاده از این نوع تابلو بیشتر برای انتقال بار در تابلوهای فرعی و توان پائین مورد استفاده قرار میگیرد و استفاده از آن برای جریانهای سه فاز به ویژه در آمپرهای بالا مناسب نیست
منبع: برق نیوز