نقش رله های هوشمند در تابلو برق چیست؟
رله هوشمند چیست؟
رله های هوشمند معمولا همچون کلید های الکتریکی بر سر راه سیم فاز ها واقع می شوند. این رله های باعث خاموش و روشن شدن وسیله های الکتریکی می شوند. رله ها کاربرد های متفاوتی دارند. از این رو می توان برای حفاظت، کنترل کننده ای موثر، کنترلر خاص و.. استفاده نمود.
عموما رله های حفاظتی برای استفاده در تابلو برق مطرح می گردند. رله ها قادرند در کمترین زمان ممکن و به سریعترین شکل، اقدام به قطع و وصل مدار نمایند. امروزه رله های مختلفی در بازار وجود دارد. رله های حرارتی رله های مغناطیسی، رله های مکانیکی، رله های الکترومکانیکی، رله های الکترو مغناطیسی، و رله های الکترواستاتیکی.
مزیت های مختلف رله های هوشمند
همه ی رله ها دارای مزایای مختلفی هستند. اولین مزیت رله، ایزوله سازی است. ایزوله بودن رله جزو موارد حفاظتی رله ها می باشد. این مزیت رله قسمت های سالم را از قسمت معیوب مدار جدا می نماید.
مزیت دیگر رله ها کنترل مدار توان بالا است. زمانی که شما از یک رله ی هوشمند چند ولتی استفاده می کنید، قادر خواهید بود یک مدار چند صد ولتی را نیز کنترل نمایید. می توانیم این مزیت را به عنوان یکی از مزایای عالی در رله ها به شمار آوریم.
مزیت دیگری که انواع رله ها دارای آن هستند، صرفه اقتصادی آنهاست. ما می توانیم به صراحت رله ها را به عنوان گزینه ای اقتصادی برای سیستم مداری به شمار آوریم.
مشکلات استفاده از رله های هوشمند چیست؟
همه ی ما می دانیم رله ها علاوه بر این که دارای مزیت های عالی هستند، مشکلات متعددی نیز دارند. برخی از این مشکلات را می توانیم چنین بیان نماییم.
تخلیه سلفی: یکی از بزرگترین مشکلات رله هوشمند ها دارای آن هستند، تخلیه شارژ سلفی است. البته این مشکل در دستگاه هایی که خود دارای سلف هستند نیز رخ می دهد. می توانیم سلف را به عنوان یک عنصر ذخیره ساز انرژی معرفی کنیم.
این سلف هر زمان به مدار متصل می شود، شارژ شده و پس از جدا شدن از مدار شروع به تخلیه انرژی خود می کند. به معنای دیگر می توانیم بگوییم که سلف در مسیری که هیچ گونه جریانی نباید باشد، ایجاد جریان می کند.
عدم کاربرد در توان های خیلی پایین: همانطور که می دانیم رله ها برای این که همچون کلید عمل کنند، نیاز به ولتاژ دارند. پس اگر در مداری ولتاژ پایین باشد، عملا استفاده از این وله ها بی فایده است. بهتر است در این مدارها از ترانزیستور ها استفاده شود.
کند کاری: یکی دیگر از مشکلات بزر رله ها کند کار کردن آنها می باشد. این مشکل زمانی به وجود می آید که رله ها در وضعیت مکانیکی پاسخ مناسبی به فرکانس های بالا نمی دهند. این مدل رله ها ارزان هستند و حتی در حفاظت نیز چندان کارایی مناسبی ندارند.
انواع رله های موجود در بازار
رله ها انواع گوناگونی دارند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت:
رله ۸ کانال ۱۶ آمپر ( Relay Module 8 Channels 16 Amps ):
این رله ها برای کنترل روشنایی، مدارهای جریان بالا یا پرده برقی مورد استفاده قرار می گیرند. این رله ها اصولا برای کنترل دستی روشنایی یا تعریف سناریو ها از طریق pc عمل می کنند. اگر این رله ها به صورت هوشمند اقدام به عمل نکردند، می توان به صورت دستی با دکمه های شبکه باس آنها را روشن یا خاموش نمود.
رله ۴ کانال ۱۰ آمپر ( Relay Module 4 Channels 10 Amps ):
این رله های نیز برای کنترل روشنایی مورد استفاده قرار می گیرند. البته برای کانال هایی با ۱۰ آمپر. همچون رله های ۸ کانال، به صورت دستی قابل روشن و خاموش شدن هستند.
پنل ادیشن ۳ رله ۵ آمپر ( Panel Addition 3 Relay 5 Amps ):
رله هایی برای کنترل روشنایی با سرعت کم، متوسط و زیاد می باشند. این رله ها برای سیستم های گرمایشی و سرمایشی مورد استفاده قرار می گیرند. به صراحت می توانیم بگوییم در این رله ها، حداکثر ۳ آمپر پشتیبانی می شود.
رله ۱۲ کانال ۱۰ آمپر ( Valve Lighting Curtain Module ۱۲ Channels 10 Amps ):
این نمونه از رله ها نیز مختص ۱۰ آمپر ها می باشند و به صورت دستی قابل برنامه ریزی هستند.
منبع : fannibargh