معرفی نیروگاههای آبی میکرو
میکرونیروگاههای آبی منابع انرژی نسبتا کوچکی هستند که بیشتر برای کاربران شخصی یا گروهی از کاربران که مستقل از شبکه برق میباشند، مناسب هستند.
سیستمهای برق آبی به صورت بزرگ، متوسط، کوچک، مینی و میکرو بر اساس ظرفیت نصبشده تولید برق خود طبقهبندی میشوند. قدرت برق در واحد وات (W)، کیلو وات (KW) و یا مگاوات (MW) اندازهگیری میشود.
یک سیستم میکرو برق آبی، با داشتن ظرفیت تولید کمتر از ۱۰۰ کیلو وات طبقهبندی میشود. سیستمهای که دارای قابلیت نصب و راهاندازی بین ۱۰۰ کیلو وات تا ۱۰۰۰ کیلو وات (۱ MW) هستند، به عنوان نیروگاههای مینی و ظرفیت بین ۱ MW تا ۱۰ MW را نیروگاههای کوچک مینامند. در میان نیروگاههای برق آبی، نیروگاههای آبی کوچک، حدود ۷ ٪ از ظرفیت نصبشده را به خود اختصاص دادهاند.
براساس نظرسنجیهای جدید، افزایش تقاضا برای انرژی به ویژه انرژی از منابع تجدیدپذیر و پایدار، توسعه نیروگاههای آبی کوچک را برانگیخته و موجب تشویق سرمایهگذاری در آنها شده است.
انرژی برق آبی یک منبع انرژی پاک، تجدیدپذیر و قابل اعتماد است که در خدمت محیط زیست و اهداف سیاستهای انرژی ملی است. این انرژی، یکی از مهمترین منابع تجدیدپذیر برای تولید برق با توجه به چندین دلیل آشکار است. این انرژی میتواند از آب در حال سقوط (آبشار)، همچنین از رودخانهها، جریانها، جریانهای دارای شیب تند در طول رودخانه به دلیل نیروی گرانش موجود در آن، به دست آید. انرژی مرتبط با این آب روان به عنوان انرژی جنبشی شناخته شده است که از طریق اصطکاک جریان آب با سنگها و رسوبات در بستر رودخانه، آزاد شده است.
انرژی جنبشی حاصل از جریان آب، برای حرکت توربینهای تولیدکننده برق آبی مهار میشود. هزینههای نیروگاههای برق آبی نسبتا کم بوده که در نتیجه آنها را به یک منبع رقابتی تجدید پذیر تبدیل کرده است. در حال حاظر میانگین هزینه خرید یک نیروگاه آبی با ظرفیت تولید ۵۰ کیلووات در ساعت حدود ۷۰۰ میلیون ریال است که همزمان با ادامه طرح کنونی و تجاریسازی این نیروگاهها، در آینده این هزینهها نیز کاهش خواهد یافت.
اجزای نیروگاه های آبی میکرو
نیروگاههای آبی میکرو دارای اجزای زیر هستند:
توربین آب که انرژی جریان یا سقوط آب را به انرژی مکانیکی تبدیل میکند.
ژنراتور که انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریکی تبدیل کرده و مولد تولید برق است.
مکانیسم کنترل، جریان برق پایدار فراهم میکند.
خطوط انتقال الکتریکی، جریان را به مقصد خود حمل میکنند