رله دیفرانسیل پایلوت
این نوع رله دارای سرعت بالایی بوده و برای حفاظت اتصالیهای فاز و زمین در خطوط کوتاه، مورد استفاده قرار میگیرد. در این سیستم حفاظتی، پایلوت در حقیقت کانالی است که دو انتهای خط انتقال را به هم ارتباط میدهد. این کانال معمولاً به سه شکل وجود دارد. اولین نوع آن همان پایلوت وایر و یا کانال سیمی (کابل) است و ارتباط جریانی از طریق کابل تامین میگردد.
نوع دوم پایلوت جریان کاریر (PLC) است. در این سیستم جریان فرکانس زیاد که فرکانس آن بین ۳ تا ۲۰۰ کیلو هرتز میباشد، از طریق یکی از سیمهای خط انتقال به گیرندهای واقع در سر دیگر خط منتقل میشود. در این سیستم معمولاً زمین و سیم زمین بجای سیم برگشت عمل میکنند.
پایلوت میکروویو، سیستم رادیویی با فرکانس بالای ۹۰۰ مگاهرتز است. جهت فواصل کوتاه از حفاظت پایلوت وایر استفاده میشود و برای فواصل بیشتر پایلوت کاریر مورد استعمال دارد. موارد کاربرد پایلوت میکروویو زمانی است که از لحاظ فنی و اقتصادی پایلوت کاریر جوابگو نباشد.
این نوع رلهگذاری شامل دو رله در دو انتهای خط است که توسط سیم پایلوت، جریان کاریر و یا میکروویو بهم متصل میشوند. خروجی سه ترانسفورماتور جریان به شبکه توالی اعمال میشود. این شبکه جریانی ترکیبی که متناسب با جریان خط است تولید میکند و پلاریته آن متناسب با جهت جریان است. هر رله شامل یک عضو محدودکننده و یک عضو عملکننده میباشد. عضو محدودکننده با مسیر جریانی پایلوت سری بوده و عضو عملکننده هر رله، موازی با مسیر جریانی پایلوت واقع میشود.
در حالت کار عادی و در حالتی که اتصالی در خارج از منطقه حفاظتی رخ دهد جهت جریانها بگونهای است که جریانی از اعضای عملکننده عبور نمیکند.
اما زمانی که اتصالی در منطقه حفاظتی رخ دهد، جریان یک طرف در همان جهت باقیمانده ولی جریان طرف دیگر در جهت خلاف جاری میشود و نتیجتاً جریان را به سیمپیچهای اعضای عملکننده تزریق مینماید. اگر جریان اتصالی تنها از یک کلید عبور کند رله واقع در محل آن کلید، جریان را از طریق مسیر پایلوت ارسال میکند و کلید در طرف مقابل نیز عمل میکند.