انگیزه و راه های افزایش آن
انگیزه همان چیزی است که باعث می شود شما رفتار خاصی را از خود بروز دهید، بر آن پافشاری کنید و آن را به مراتب تکرار کنید. پس انگیزه از سه مولفه اصلی جهت، شدت و پافشاری تشکیل شده است. در واقع تعریف انگیزه ، نیرویی است که ما را به سمت انجام کارهایمان سوق میدهد و بزرگترین هل دهنده ما به سمت موفقیت است. اگر بخواهم ساده تر توضیح دهم میتوانم بگویم انگیزه برای انسان مانند سوخت برای خودرو است. همان طور که خودرو بدون سوخت و بنزین کار نمیکند و هیچ حرکتی ندارد اگر چه تمام شرایط دیگر را دارا باشد ، انسان هم بدون انگیزه و تلاش هرگز نمیتواند به سمت انجام هیچ کاری روانه شود و به موفقیتی در زندگی برسد.
ممکن است ما انگیزه احساسی یا عشق ورزی خود را از دست بدهیم. انگیزه در دو بعد احساسی و عملی بررسی میگردد. ما نباید انگیزه و اشتیاق را یکی بدانیم چرا که انگیزه میل انجام است و اشتیاق هیجان است.
ضرورت مهارت، استعداد، ضریب هوشی، هوش هیجانی، تخصص، خلاقیت و… برای کسب موفقیت بر هیچکس پوشیده نیست ولی با مطالعه زندگینامه افراد سرشناش و موفق با مواردی برمیخوریم که آنها نه تنها افراد باهوش و خارقالعادهای نبودهاند بلکه زندگی بسیار معمولی و شرایط نه چندان مناسبی برای پیشرفت و موفقیت داشتهاند. پس چه ویژگی آنها را متمایز کرده و تا مرز موفقیتهای تاریخساز پیش برده است؟ قطعا انگیزه
اجزای سازندهی انگیزه
هر کسی که تا کنون در زندگی خود هدفی داشته است (مثلا کاهش پنج کیلوگرم وزن یا شرکت در مسابقات دو ماراتن) احتمالا میداند که فقط تمایل داشتن برای کاری واقعا کافی نیست. برای دستیابی به هر هدفی باید توانایی پافشاری و استقامت در برابر موانع را داشته باشیم و با وجود مشکلات به کارمان ادامه دهیم.
انگیزه سه جزء اصلی دارد: اقدام (Activation)، پشتکار (persistence) و توان (intensity).
اقدام کردن: برای شروع یک هدف تصمیم بگیرید. بهعنوان مثال برای ثبتنام در کلاسهای روانشناسی اقدام کنید
پشتکار: با وجود موانع سر راه، برای رسیدن به هدف به تلاش خود ادامه دهید. مثلا با تلاش و پشتکار میتوانید دورههای روانشناسی بیشتری را برای اخذ رتبههای بالاتر بگذرانید با اینکه میدانید این کار به صرف وقت، انرژی و منابع قابل توجهی نیاز دارد.
توان: میزان انرژی و تمرکزی است که فرد برای رسیدن به هدف خود اختصاص میدهد. بهعنوان مثال دو دانشجو را در نظر بگیرید که یکی بدون هیچ تلاشی به تحصیل خود ادامه میدهد، در حالی که دانشجوی دوم بهطور منظم مطالعه میکند، در جلسات بحث و گفتوگو شرکت و از فرصتهای پژوهشی خارج از کلاس استفاده میکند. در این حالت، دانشجوی اول توان چندانی را به درس خواندن اختصاص نمیدهد، اما دومی با انرژی بیشتری اهداف آموزش خود را دنبال میکند.
انواع انگیزه
انگیزه در زندگی ۲ نوع مختلف دارد که هر کدام از آن ها میتوانند به شدت در موفقیت ما تاثیر گذار باشند. انگیزه درونی و انگیزه بیرونی.
۱٫ انگیزه درونی
تصور کنید اگر هیچ رئیس یا مافوقی وجود نداشت
اگر نگران رنجیده خاطر شدن والدین خود نبودید
یا اگر ترس از دست دادن یا آسیب دیدن همسر و فرزندان خود را نداشتید
و اگر نیازی نبود که به هیچ کسی در مورد کارهایتان پاسخی بدهید
و در یک کلام اگر شما را به صورت کامل به حال خود رها می کردند، به انجام چه کارهایی روی می آوردید؟
پاسخ این سوال ها نشان دهنده انگیزه های درونی شماست. بله کاملاً درست متوجه شدهاید! انگیزه درونی همان چیزی است که شما را بدون هیچ نوع دستوری از جانب دیگر آن مجبور به بروز رفتار خاصی می کند.
تمام کارهایی که در اوقات فراغت برای خود انجام میدهید، همگی از انگیزه های درونی شما سرچشمه می گیرند.
اگر به درس خواندن علاقهمند هستید، دوست دارید در زمینه موفقیت کتابهای بسیاری مطالعه کنید، یا این که تعطیلات آخر هفتهتان را در کنار دوستان در نقطهای به دور از هیاهوی شهر به سر ببرید، همه این تصمیمات و رفتارها از همان انگیزه های درونی شما ساطع میشوند.
انگیزه درونی همان چیزی است که بدون ترس از تنبیه یا تشویق شما را مجبور به انجام کار خاصی میکند. شاید بتوان این گونه تعریف کرد که انگیزه درونی در اصل همان علایق ذاتی شماست. هیچ فردی برای پیگیری علایق ذاتی خود نیاز به شنیدن دستوری از دیگران ندارد. بلکه به صورت کاملا خودجوش به دنبال آنها میرود و از انجام دادن آنها لذت فراوانی می برد.
۲٫ انگیزه بیرونی
پدر شما با وجود خستگی بسیار هر روز صبح به محل کار خود می رود و تا پاسی از شب به فعالیت در آنجا می پردازد تا هزینه های جاری زندگی شما را تأمین کند.
دانشآموزان در مدرسه به مطالعه دروس خود میپردازند. چون دوست دارند با کسب نمرات بالا مورد تشویق معلمان و اولیای خود قرار بگیرند.
شما پول های خود را در بانک پس انداز میکنید برای اینکه از آینده هراس دارید.
کارمندی که وظایف خود را به خوبی انجام می دهد تا ترفیع درجه بگیرد
همه اینها نمونههای بارز انگیزه بیرونی هستند.
در وجود همه انسان ها ترس از تنبیه و اشتیاق برای مورد تحسین قرار گرفتن وجود دارد. اگر رفتارهای روزمره خود را بررسی کنید متوجه خواهید شد که بسیاری از آنها از این دو گزینه سرچشمه می گیرند.
فرقی نمیکند شما یک بانوی خانه دار باشید یا یک کارمند و یا حتی یک سرمایهگذار بزرگ ؛در هر موقعیت و منصبی که قرار دارید، انگیزه های بیرونی فرمانروای بسیاری از اعمال و رفتار شما هستند و تعیین میکنند که در هر موقعیتی چه رفتاری را از خود بروز دهید.
مهارت مهمتر است یا انگیزه؟
در پاسخ به این سوال باید گفت شخصی که انگیزه بالاتری دارد و تلاش بیشتری میکند، در مقایسه با کسی که مهارت بالایی دارد شانس بیشتری برای موفقیت خواهد داشت. انگیزه بالا باعث میشود که فرد انرژی بیشتری صرف هدف خود بکند و این انرژی و تلاش است که باعث میشود به آرامی به هدف نزدیک شود و ضمن کسب انگیزه بیشتر بتواند به مرور به کسب مهارت بپردازد و تجربه بیشتری کسب کند.
آیا جملات انگیزشی برای ایجاد انگیزه کافی است؟
مثبتنگری و نگاه مثبت به ابعاد یک رویداد به طور کلی بسیار ارزشمند و کارآمد است ولی تکرار جملات انگیزشی هیچگاه سبب ایجاد انگیزه واقعی نخواهد شد. بزرگترین ایرادی که به این جملات وارد است این است که به شما این باور اشتباه را میدهند که میتوانید بدون آن که کار خاصی را انجام داده باشید، از خود، راضی باشید و به نتایج مطلوب برسید. اما تنها چیزی که باید الهام بخش شما باشد انجام دادن واقعی آن کار و دیدن نتیجه آن است. عمل نتیجه بخش، یک اثر هنری، شفای بیمار یا پیدا کردن یک همسر ایده آل تنها با تکرار جملات انگیزشی رایج اتفاق نمیافتد. فقط زمانی میتوان منتظر رخ دادن این نتایج لذت بخش بود که تلاش و حرکتی برای آنها رخ داده باشد.
دوازده راه برای افزایش انگیزه :
۱- خرد کردن هدف ها به هدف های کوچکتر: وقتی هدف های بزرگی در سر میپرورانید، گاهی مسیر طولانی رسیدن به آن و یا بزرگی و سختی آن هدف ، شما را سرخورده و ناامید و انگیزه تان را خاموش میکند پس یکی از راههای افزایش انگیزه این است که هدف های بزرگ خود را به لیست کوچکتری از هدف های قابل دستیابی راحتتر وسریعتر تبدیل کنید. مثلا هدف میلیاردر شدن خود را به خرده هدف های کسب نمرات بهتر درامتحانات آخر ترم، کسب معدل خوب در دانشنامه، پیدا کردن کار مناسب، شروع کسبوکارشخصی، گسترش کسبوکار و میلیاردر شدن تقسیم کنید.
۲- قانون ۵ ثانیه طلایی را همیشه در سر داشته باشید: هنگامی که هدف هایتان را در ذهن خود مرور میکنید، تنها ۵ثانیه برای انجام فعالیتی هر چند کوچک در جهت تحقق آن هدف ها و همچنین ایجاد انگیزه و افزایش انگیزه خود نیاز خواهید داشت. ( کارهایی نظیر یادداشت کردن، برنامهریزی، ساعت کوککردن و … ) اگر از این فرصت که برای خودتان فراهم کردهاید، بهرهمند نشوید، مغز شما به طور خودکار این تفکرات را سرکوب خواهد کرد.
۳- انگیزه هایتان و عواملی که باعث ایجاد انگیزه در شما میشوند را همیشه جلوی چشم خود نگه دارید: چسباندن آنها روی دیوار، ثبت روی دسکتاپ کامپیوتر شخصی یا بک گراند گوشی و … بسیار کمککننده خواهد بود.
۴- یک یا چند قطعه موسیقی که تداعی کننده انگیزه ها و هدف هایتان هستند را هر روز گوش دهید.
۵- خودتان را بهتر بشناسید تا زمانهای بهرهوری خود را بهتر بشناسید.
۶- مسئولیتپذیر باشید و هدف هایتان را به همه دوستان و آشنایان خود اعلام کنید.
۷- چرخه انگیزه را همیشه به یاد داشته باشید : برای تقویت انگیزه باید حرکت کنید و برای حرکت کردن باید ایجاد انگیزه بیشتری کنید.
۸- برای داشتن انگیزه روی “امروز” تمرکز داشته باشید: فکر کردن به گذشته و نگرانی آینده فقط سرعت حرکت شما را کند کرده و تمرکز شما را بر حال و اکنون کم میکند. عادت کنیم روی امروز و کارهای امروز تمرکز کنیم.
۹- ورزش منظم انگیزه شما را در کار و زندگی بالا میبرد: ورزش نه تنها به داشتن فیزیک و ظاهر مناسب کمک خواهد کرد بلکه سطح هورمونهای شادی آور را نیز به طرز عجیبی بالا میبرد.
۱۰- به خودتان استراحت و تعطیلات بدهید: گاهی برای کسب انرژی مجدد و بازیابی سطح انگیزه و خلاقیت نیاز به یک دوره کوتاه دوری از محل کار و زندگی خواهید داشت. تعطیلات کوتاه مدت یک یا دو روزه را در برنامههای ماهیانه خود قرار دهید.
۱۱- نظم شخصی در کار و زندگی: کارهایی نظیر ظاهر مناسب در محل کار و اتاق خواب منظم شما را از آشفتگی دور میکند و انگیزه را همیشه زنده نگه میدارد.
۱۲- مطالعه را فراموش نکنید: یادداشتها و زندگینامه شخصی افراد موفق و سرشناس دنیا منبع بسیار خوبی برای ایجاد انگیزه ، در مسیر موفقیت هستند. به جز آن، تلاش برای گسترده کردن سطح دانش خود در زمینههای مورد نیاز رسیدن به هدف های خود، به طرز چشمگیری باعث ایجاد انگیزه و افزایش انگیزه شما میشود.
نقش انگیزه در زندگی افراد موفق
فکر میکنید همه افراد سرشناس و موفق دنیا همیشه همان قدر که در شبکههای اجتماعی و در تلویزیون سرحال شاد و سرزنده ظاهر میشوند هستند؟
واقعیت این است آنها هم مانند ما گاهی اوقات بی انگیزه، خسته و کلافه می شوند و از همه چیز فاصله می گیرند. آنها هم گاهی احساس می کنند که دیگر توانی برای ادامه دادن ندارند. بنابراین نیاز نیست نگران این باشید که اگر گاهی بی انگیزه شدید دیگر نخواهید توانست به موفقیت دست پیدا کنید.
اصلاً این طور نیست! شما تنها نیاز به کمی استراحت و تجدید قوا دارید و مجدداً می توانید مسیر موفقیت خود را با همان انرژی سابق و همان قدر سر حال به سمت جلو حرکت کنید. شما اگر راه هایی که در همین مقاله آموختید را اجرا کنید می توانید انگیزه از دست رفته خود را بازگردانید.
شما نباید از اشخاص موفق در ذهن خود بت بسازید. مدام با خود تکرار کنید او هم مانند من یک انسان است و بدون شک تمام احساساتی که من تجربه می کنم او نیز تجربه خواهد کرد ، فقط او نحوه برخورد متفاوتی نسبت به مشکلات دارد . این شیوه تفکر به شما آرامش ذهنی می دهد تا دیگر در هنگام وقوع حالت های منفی دلسرد و نگران نشوید.
راستی شما وقتی انگیزه خود را از دست می دهید چه کار می کنید؟ به نظر شما نقش انگیزه در موفقیت افراد چقدر است؟ راه کارهای خود را زیر همین مقاله در بخش نظرات برای ما و دیگران به اشتراک بگذارید.
سخن پایانی
روشهای متعددی برای افزایش انگیزه وجود دارد. برای بالا بردن انگیزه در خود، باید بیشتر مطالعه کنید. مقالات و کتابهای زیادی پیرامون این موضوع منتشر شدهاند که میتوانید از آنها استفاده کنید.
منبع: تاب روان