آمپر های استاندارد انواع فیوز مینیاتوری
کلید مینیاتوری یا فیوز (MCB) تجهیزات الکتریکی خانگی و صنعتی را در برابر اتصال کوتاه و اضافه بار (عبور جریان غیر مجاز) محافظت میکند. تشخیص جریان اضافه به عهده یک فلز (بیمتال) میباشد که در صورت عبور جریان بیش از جریان نامی گرم شده و بر اثر خم شدن باعث عمل فیوز مینیاتوری شده و مدار را قطع میکند. جریان اتصال کوتاه بوسیله سیم پیچ که دارای تعداد دور کم و قطر زیاد میباشد بصورت مغناطیسی تشخیص داده شده و فیوز مینیاتوری عمل میکند.
فیوز مینیاتوری به صورت زیر دسته بندی خواهد شد:
B (روشنایی) :
کلید مینیاتوری نوع B در مصارف خانگی و روشنایی کاربرد دارند. این کلیدها در جریان اضافه بار بین ۳ تا ۵ برابر جریان نامی در زمان مشخص، مدار را قطع میکنند این کلید به فیوز مینیاتوری تندکار نیز معروف است.
C (موتوری) :
کلید مینیاتوری نوع C کاربرد صنعتی دارد. این کلیدها در جریان اضافه بار بین ۵ تا ۱۰ برابر جریان نامی در زمان مشخص، مدار را قطع میکنند. این کلید به فیوز مینیاتوری کندکار نیز معروف است.
D (ترانسفورماتوری ) :
کلید مینیاتوری نوع D برای مصارف صنعتی خاص (مانند مولدهای اشعه ایکس X-Ray و یا ترانسفورماتورها) استفاده میشوند. این کلیدها در جریان اضافه بار بین ۱۰ تا ۲۰ برابر جریان نامی در زمان مشخص، مدار را قطع میکنند و زمان قطعشان از تمامی تیپها بیشتر است.
K (قدرت) :
برای حفاظت در مدارات قدرت، ترانسفورماتور و موتورها کلید مینیاتوری نوع K استفاده میشوند. در این نوع از کلید مینیاتوری درهنگام به وجود آمدن اضافه بار مدار را سریعتر قطع میکنند، ولی در موارد اتصال کوتاه منحنی قطع این نوع کلیدها بین تیپ D و C میباشد.
Z (بسیار حساس) :
این نوع از کلید مینیاتوری هنگامی که جریان عبوری از جریان نامی بیشتر شود در یک مدت زمان کوتاه تراز تمامی تیپها دیگر فرمان قطع را صادر میکند. حساسیت این نوع از کلیدها، هم در مواقع اضافه بار و هم اتصال کوتاه از سایر تیپها بیشتر است و در صورت بروز خطا مدار را سریعتر قطع میکند؛ بنابراین این نوع فیوز مینیاتوری در مدارات با حساسیت بالا به کار برده میشوند.
سطح جریان کلیدهای مینیاتوری
رنج جریانی کلیدهای مینیاتوری از ۲ الی ۶۳ آمپر میباشد و بصورت تک پل، دوپل، سه پل، و چهار پل موجود هست .
منبع: برق نیوز