خیز پاکستان برای صادرات برق خود برق خود در چارچوب «کاسا۱۰۰۰»
پاکستان تصمیم دارد با ایجاد تبصرهای برق تولیدی خود را از مسیر پروژه «کاسا-۱۰۰۰» به تاجیکستان یا دیگر کشورهای آسیای مرکزی صادر کند.
پاکستان تصمیم دارد با الحاق تبصرهای برق تولید خود را از طریق پروژه «کاسا-۱۰۰۰» به تاجیکستان یا دیگر کشورهای آسیای مرکزی صادر کند.
اخیرا یک مقام بلند پایه وزارت انرژی پاکستان در صحبت با «نیوز اینترنشنال» اظهار داشت: «اسلام آباد» تصمیم گرفته که در توافقنامه خرید انرژی از طریق پروژه منطقه کاسا تبصرهای را درباره صادرات برق پاکستان نیز وارد کند.
مقامات ذیربط پاکستانی قصد دارند این موضوع را با همتایان تاجیک خود نیز مطرح کنند.
به این ترتیب پاکستان تصمیم گرفته بعد از احداث و بهره برداری خط منطقهای انتقال برق کاسا -۱۰۰۰ از این طریق برق تولید داخلی خود را در فصل زمستان، زمانی که «دوشنبه» با مشکل کمبود برق مواجه میشود به این کشور صادر کند.
این در حالی است که برخی کارشناسان معتقدند که چنین پیشنهادی حدود ۳ سال قبل، زمانی که تاجیکستان واقعا با کمبود برق در فصل زمستان مواجه بود، قبال قبول بود.
همکاری در بخش انرژی و عرصههای دیگر با پاکستان به نفع تاجیکستان است، با این حال، پیشنهاد پاکستانیها در این زمینه زمانی عملی میشود که دوشنبه بتواند به طور مستقل نیازهای داخلی خود به برق را در تمام فصول سال برآورده کند.
کارشناسان بر این نظرند که اگر چنین توافقی حاصل شود پیشنهاد اسلام آباد به تاجیکستان تنها در مورد انتقال برق پاکستان به سایر کشورهای آسیای مرکزی سودمند است.
در این مورد تاجیکستان میتواند از طریق ارائه انتقال برق کسب درآمد کند، اما اینجا یک سوال مهم دیگری نیز وجود دارد که آیا کشورهای آسیای مرکزی آماده خرید برق پاکستان که هزینه آن از برق محلی بالاتر خواهد بود، هستند؟
واقعیت این است که پس از راه اندازی ۲ توربین نیروگاه برق آبی «راغون» ظرفیت انرژی تاجیکستان با صدها مگاوات افزایش و امکان صادرات مازاد برق به کشورهای همسایه و با قیمتهای مناسب در تمام فصلهای سال به دست میآید.
کارشناسان معتقدند که ایجاد ظرفیتهای جدید انرژی در تاجیکستان امکان صادرات ۱۰ میلیارد کیلووات ساعت برق در طول سال را فراهم میکند و این امر دوشنبه را به کشور صادر کننده برق در منطقه تبدیل میکند.
با توجه به این مهم تصمیم پاکستان برای صادرات برق تولید داخلی خود به تاجیکستان و حتی کشورهای دیگر آسیای مرکزی زیر سوال میرود.
پروژه منطقهای کاسا-۱۰۰۰ انتقال برق تاجیکستان و قرقیزستان به افغانستان و پاکستان را پیش بینی میکند و انتظار میرود که ۷۰ درصد برق صادراتی از این طرق به افغانستان و پاکستان مربوط به تاجیکستان و ۳۰ درصد بقیه مربوط به قرقیزستان خواهد بود.
با این وجود، اجرای عملی پروژه مذکور به علت تاخیر و انتخاب پیمانکاران به تعویق افتاده و با توجه به پیش بینیهای خوش بینانه انتظار میرود که این پروژه در سال ۲۰۲۱ میلادی تکمیل و مورد بهره برداری قرار گیرد.
منبع: برق نیوز