⭐️ چگونگی سایز کردن دیزل ژنراتور
جهت سایز نمودن دیزل ژنراتور دانستن بارهای مصرفی در هر سایت الزامی است. لذا گروه مهندسین مربوطه در هر پروژه بایستی لیست بارهای موتوری و غیرموتوری مورد نیاز در فرآیند هر پروژه را تحت عنوان مدرکی بنام power consumption list ارایه دهند. اطلاعات مورد نیاز در این مدرک شامل موارد ذیل می باشند:
۱- مشخصه توصیفی هر بار و تگ آنها اولین آیتم در این مدرک میباشد و سپس تعداد مورد نیاز برای هر تیپ بار را مشخص میکنند. مثلا P-100A,B,Cinjection pump نشاندهنده سه عدد پمپ میباشد.
۲- مشخصه بعدی نوع بار از نظر اهمیت میباشد که شامل بارهای نرمال normal و امرجنسیemergency و بارهای ویتال vital میباشد که بایستی دراین مدرک مشخص میشود.
۳- مشخصه دیگر مدت کارکرد هر بار می باشد که به سه دسته دائم کار continues و متناوب کار intermittent و حاضر به کار stand by می باشد که تعیین آنها از لحاظ فرآیندی تاثیر بسزایی در سایز نمودن ابعاد ژنراتور دارد.
۴- تعیین ضریب برای بارهای متناوب کار و همچنین مشخص نمودن ساعت کاری در شبانه روز که ضریب برای بارهای دائم کار ۱۰۰% و برای بارهای متناوب کار بین ۰% تا ۱۰۰% و برای بارهای حاضر به کار حدود ۰% تا ۲۰% در نظر گرفته میشود.
مشخص شدن اطلاعات ساعت کاری در شبانه روز برای بارهای متناوب کار در پروژه های بزرگ که در اکثر پروژه ها به آن پرداخته نمی شود در بهینه بودن سایز تجهیزات اهمیت بسیاری دارد که باعث دانستن صحیح پیک کاری هر ترانس بوده و باعث صرفه جویی اقتصادی خواهد شد.
۵- مشخصه دیگر، توان جذبی مکانیکی بارها (BHP) میباشد که در این جدول موجود است و توانی است که گروه مهندسین فرآیند با توجه به پارامترهای فرآیندی از جمله ارتفاع، دبی، حرارت و … محاسبه و در اختیار گروه برق قرار میدهند.
اطلاعات توان برای بارهای دیگر از جمله روشنایی ها و HVAC و … که خارج از بحث فرآیندی است توسط گروه برق مشخص خواهند شد.
توان بدست آمده برای BHP را در ستونی مجزا قرار میدهیم و سپس باید ضرایب API را بر روی این توان ها اعمال نموده و در ستونی دیگر قرار می دهیم.
ضریب API برابر است:
-برای موتورهای کوچکتر از ۲۲٫۵ کیلو وات برابر ۱٫۲۵
-برای موتورهای کوچکتر از ۵۵ کیلو وات برابر ۱٫۱۵
-برای موتورهای بزرگتر و مساوی ۵۵ کیلو وات برابر ۱٫۱
این ضرایب توسط استاندارد API اعلام گردیده اند و به نوعی ضرایب الکتریکال میباشند که باید لحاظ شوند.
از آنجا که موتورها بخصوص موتورهای ولتاژ پایین بصورت تیپهای استاندارد ساخته می شوند باید استاندارد سازی شده و نزدیکترین تیپ استاندارد در ستون دیگر قرار داده شود.
لازم بذکر است خرید نهایی این موتورها توسط بخش مکانیک انجام میپذیرد که در انتها بایستی اطلاعات دقیق تردر مدرک لیست بارهای الکتریکی قرار داده شود.
توان بدست آمده دراین مرحله توان P2 یا توان خروجی و یا توان مکانیکی می باشد که بایستی تلفات موتور به آن اضافه شود تا توان ورودی به موتور محاسبه گردد و بتوان کیلو وات مصرفی موتور را بدست آورد و در سایز ژنراتور از آن استفاده نمود. با استفاده از راندمان () و رابطه ذیل براحتی می توان به توان P1 یا توان ورودی دست پیداکرد.
پس راندمان و ضریب توان را باید در ستون دیگر قرار دهیم.
مشخصه دیگر که در لیست بارها استفاده می گردد آیتمی با نام Load factor می باشد که با محاسبه آن می توان نتیجه گرفت که توان نهایی بدست آمده برای هر بار چند درصد اختلاف نسبت به توان اکتیو اصلی جذب شده توسط بار مورد نظر دارد و بعبارتی دیگر با چه مقدار اختلاف نسبت به توان بدست آمده BHP انتخاب شده است و به زبان ساده تر نسبت توان جذب شده به توان استاندارد شده می باشد. اختلاف زیاد بین این توان ها در تعداد زیاد بارها مورد قبول نمی باشد زیرا باعث بالا رفتن توان راکتیو نسبت به توان اکتیو می باشد. تعیین نوع بار از لحاظ فیدری و موتوری نیز بایستی در ستون جداگانه مشخص گردد.
قدرت دیزل ژنراتور بدست آمده در شرایط متعارف ۲۰ درجه سانتی گراد و ارتفاع از سطح دریا ۳۰۰ متر و با رطوبت ۶۰ درصد داده می شود. بنابراین در صورت تغییر شرایط بایستی قدرت آن Derate گردد.لازم بذکر است دما و ارتفاع و … در برگه های اطلاعات که به سازنده داده میشود قرار دارد و سازنده موظف است مقدار توان مورد نیاز را با توجه به ضرایب تعدیل سازد. جهت محاسبه قدرت ژنراتور پس از اعمال ضرایب derate از رابطه زیر استفاده می گردد:
که:
می باشد.
منبع: پارس تاسیس