۵ روش شگفتانگیز برای انگیزه گرفتن
تکنیکهای روانشناختی که به شما کمک میکنند انگیزه بیشتری داشته باشید:
۱. عوامل روانشناختی اثرگذار بر انگیزه افراد
داشتن انگیزه برای موفق شدن بسیار مهم است. متخصصان همیشه به دنبال راههای جدید برای افزایش انگیزه در افراد هستند.
راههای زیادی پیشنهاد شده تا به مردم کمک کند انگیزه خود را حفظ کنند ولی بعضی از عوامل روانشناختی که میتوانند بر انگیزه افراد اثر بگذارند ممکن است شما را متعجب و شگفتزده کنند. میدانستید که تجسم واقعیت میتواند اثر معکوس هم داشته باشد؟ یا اینکه محرکها و مشوقها ممکن است باعث کاهش انگیزه شوند؟
به چند موردی که بر انگیزه اثر میگذارند نگاه کنید:
- تشویق را با دقت به کار ببرید.
- اگر کسی از انجام کاری لذت میبرد، میتوان استدلال کردد که پاداش دادن به آنها برای این رفتار باعث میشود بیشتر دوستش داشته باشند، درست است؟ در بیشتر موارد پاسخ منفی است. دادن پاداش برای فعالیتهایی که مردم خودشان از انجام آن لذت میبرند میتواند انگیزش های درونی آنها را کاهش دهد.
- محققان دریافتهاند که دادن پاداش به افراد برای انجام کارهایی که برای آنها انگیزش درونی دارند میتواند اثر معکوس داشته باشد. به یاد داشته باشید، انگیزش های درونی برخاسته از درون فرد است. انجام فعالیت، به تنهایی پاداشی برای فرد است.
- نسبت به دادن پاداش محتاط عمل کنید. پاداشها میتوانند باعث افزایش انگیزش های درونی برای مشارکت در فعالیتی شوند که بدون پاداش انجام آن خوشایند نیست ولی وابستگی به این پاداشها میتواند در بعضی موارد باعث کاهش انگیزه نیز بشود.
- چطور میتوانید از این مفهوم برای افزایش انگیزه استفاده کنید؟
- با دقت از پاداشهای بیرونی استفاده کنید.
- پاداشها در صورتی میتوانند مؤثر باشند که افراد واقعاً علاقه درونی به فعالیت نداشته باشند.
- در طول دوره یادگیری اولیه پاداش بیرونی را امتحان کنید ولی وقتی فرد به فعالیت علاقهمند شد این پاداشها را حذف کنید.
۲. ارائه چالشها
وقتی قرار است کاری را انجام دهید، کدام برای شما انگیزهبخشتر است؟ انجام کاری آسان که صدها بار انجام دادهاید و احتمالاً توی خواب هم میتوانید آن را انجام دهید یا انجام کاری که در توان شماست ولی به یادگیری یا گسترش تواناییهای فعلیتان نیاز دارد؟ برای خیلی از آدمها، گزینه اول ممکن است آسانتر باشد ولی گزینه دوم که چالشبرانگیزتر است احتمالاً جالبتر و انگیزهبخشتر است.
اگر سعی میکنید انگیزه خود را برای انجام کاری بالا ببرید، مانند صبح زود بیدار شدن و دویدن و یا ترک عادات قدیمی ممکن است انجام چالشهای جدید بتواند یک راه مؤثر برای با انگیزه ماندن باشد.
خودتان را به چالش بکشید. برای یک ماراتن محلی ثبتنام کنید. روی بهبود مدیریت زمانتان تمرکز کنید یا مسافتی که میدوید را بیشتر کنید. هدفتان هرچه باشد، ایجاد چالش میتواند به شما کمک کند مهارتهایتان را بهبود ببخشید، با انگیزهتر باشید و یک قدم به موفقیت نزدیکتر شوید.
۳. موفقیت را مجسم نکنید
یکی از رایجترین نکات برای با انگیزه شدن، تجسم موفقیت است، ولی تحقیقات نشان داده که این کار ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد. مشکل این است که مردم اغلب تصور میکنند که به هدفشان رسیدهاند ولی تلاشی که برای تحقق آن هدف لازم است را نمیکنند.
با تصور اینکه به هدف مطلوبتان رسیدهاید، درواقع انرژی که باید برای انجام آن کار به خرج دهید، هدر میدهید. تحقیقات قبلی نشان داده که تخیلات درباره آینده معمولاً موفقیت کمی را در بر دارد و تحقیقات اخیر نیز نشان داد که زیادهروی در این تجسمها، انرژی موجود را تحلیل میبرد.
پس چه چیزی جواب میدهد؟
بهجای اینکه تصور کنید یکدفعه موفق شدهاید، تمام مراحلی که باید برای رسیدن به موفقیت پشت سر بگذارید را تصور کنید.
با چه چالشهایی روبرو خواهید شد؟ دانستن اینکه با چه چیزی ممکن است مواجه شوید، باعث میشود وقتی زمانش برسد، مواجهه با آنها آسانتر شود.
از چه استراتژیهایی میتوانید برای غلبه بر آن چالشها استفاده کنید؟ برنامهریزی میتواند باعث شود برای غلبه بر مشکلاتی که ممکن است با آنها روبهرو شوید آمادهتر شوید.
۴.در انگیزش های درونی ، کنترل را به دست بگیرید
افراد وقتی حس میکنند روی آن چیزی که قرار است اتفاق بیفتد کنترل دارند، اغلب انگیزه بیشتری پیدا میکنند. تابهحال عضو گروهی بودهاید که در آن حس کنید واقعاً هیچ کنترلی روی کارهایتان ندارید؟ آیا همچنان برای ماندن در گروه انگیزه داشتهاید؟
- یکی از دلایلی که افراد گاهی «کار گروهی» را دوست ندارند این است که حس کنترلشان بر چیزها را از دست میدهند.
- برای برگرداندن حس کنترل به موقعیتهای گروهی چه کاری میتوانید انجام دهید؟
- اگر در گروهی عضو هستید (سعی میکنید به گروه انگیزه بدهید) پیدا کردن راهی برای اینکه هر فرد حس کند توانمند و اثرگذار است میتواند کمک کند.
- به افراد این امکان را بدهید تا بتوانند ایدههایشان را بیان کنند.
- به اعضای گروه اجازه بدهید اهدافشان را در گروه دنبال کنند.
۵. بهجای نتیجه، روی مسیر رسیدن به هدف متمرکز شوید.
مدام تمرکز کردن روی نتیجه و یا موفقیت و شکست میتواندانگیزش های درونی را کاهش دهد. روانشناس، کارول دوک در تحقیق خود درباره ذهنیتهای مختلف دریافته است که تشویق بچهها به خاطر ویژگیهای ثابت (مثلاً باهوش یا جذاب بودن) میتواند انگیزه و پشتکار را در آینده کاهش دهد.
او باور دارد این نوع تشویق باعث میشود افراد آنچه بهعنوان ذهنیت ثابت شناخته میشود را گسترش دهند. افرادی که این ذهنیت را دارند باور دارند که ویژگیهای فرد، ذاتی و غیرقابل تغییر هستند. آنها فکر میکنند افراد یا باهوش و یا احمق، خوشگل یا زشت، ورزشکار یا غیر ورزشکار هستند.
پس چطور میتوانید از ذهنیت ثابت اجتناب کنید؟
- دوک بیان میکند که تشویق تلاشهای آنها بهجای ویژگیهای فردی مهم است.
- بهجای تمرکز روی نتیجه، یا اینکه موفق میشوید یا شکست میخورید، سعی کنید روی مسیرتان به سوی اهدافتان تمرکز کنید.
- از این روند چه چیزی یاد گرفتهاید؟ به یاد داشته باشید، مسیر نیز به اندازه هدف مهم است.
- چه اقداماتی مؤثرتر و انگیزهبخشتر بوده؟ با ارزیابی تلاشهایتان، میتوانید بفهمید برای کسب نتایج بهتر در آینده چه اقداماتی باید انجام دهید
منبع : Verywellmind