ولت متر چیست؟
ولتسنج یا ولتمتر دستگاهی است که برای اندازهگیری اختلاف پتانسیل الکتریکی و یا ولتاژ بین دو نقطه، در یک مدار الکتریکی بکار میرود. برخی از ولت مترها برای استفاده در مدارهای DC در نظر گرفته شده اند؛ و برخی دیگر برای بکارگیری در مدارات AC طراحی گردیده اند؛ و بعضی از ولت مترهای خاصی هستند که برای اندازه گیری در فرکانس رادیویی (RF) طراحی میشوند.
این دستگاهها که روی یک صفحه دارای مقیاس نصب شدهاند؛ و دارای مقیاس وسیعی از اندازه گیری میباشند. این دستگاه که در تابلوی برق نصب میگردد جهت نمایش وضعیت ولتاژی (مانیتور) ژنراتورها و دیگر وسایل به کار گرفته میشود. مدلهای قابل حمل این دستگاه که معمولا مجهز به سنجش مقاومت و جریان نیز میباشند و در قالب مولتی متر، مورد استفاده در کارهای برقی و الکترونیکی قرار میگیرند.
هم چنین هر اندازه گیری که بتوان آن را به ولتاژ تبدیل نمود را میتوان در ولت متر نمایش داد، اما باید قبل از هر چیز آن را به طور مناسب کالیبره کرد. مانند: فشار، دما، سطح.
هدف کلی از ولت مترهای آنالوگ، دقت چند درصد از مقیاس کامل است؛ که از کسری از ولتاژ تا چند هزار ولت را شامل میشوند.
میترهای دیجیتال که با دقت بالایی، معمولا بیش از ۱% ساخته میشوند.
دستگاههای آزمایشگاهی که قادر به اندازه گیری با دقتهای بالا هستند؛ و با استفاده از تقویت کنندهها میتواند ولتاژهای کوچک در حد میکرو ولت و یا کمتر را اندازه گیری کند.
بخشی از مشکلات ساخت یک ولت متر با دقت بالا، کالیبراسیون و بررسی دقت وصحت آن است.
ولت متر آنالوگ:
ولت متر آنالوگ شامل یک گالوانومتر حساس است که در مجموعهای با مقاومت بالا قرار دارد. مقاومت داخلی یک ولت متر باید زیاد باشد. در غیر این صورت بصورت قابل توجهی از جریان مدار را مصرف خواهد نمود و در نتیجه باعث ایجاد اختلال در عملکرد مدار تحت تست میشود. قابل ذکر است که حساسیت گالوانومتر و مقدار مقاومت سری آن، رنج ولتاژی را که میتر توانایی نمایش آن را دارد، تعیین میکند.
منبع : برق نیوز