عواملی که روی رتبه جستجو تأثیر میگذارند
رتبه وبسایت در نتایج گوگل، به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد. عواملی که شاید کمتر به آنها توجه شود با یکدیگر در تعامل هستند و گاهی اوقات همکاری آنها بسیار پیچیده است.
شرکت گوگل بعد از گذشت سالها تنها یکسری فایل راهنما برای توسعه دهندگان وب منتشر کرده و هرگز روند کاری الگوریتمهای خود را به صراحت بیان نکرده است. بنابراین این وظیفهی خود وبسایتها است که موثرترین عوامل در بهبود رتبهبندی را تشخیص دهند. در حال حاضر مقالات بسیار زیادی در سراسر اینترنت وجود دارند که عوامل موثر در رتبهبندی را شرح دادهاند. این عوامل معمولا با نظرسنجی از هزاران وبسایت به دست آمدهاند. در این میان عوامل متعددی هستند که معمولا دست کم گرفته میشوند اما روی رتبهبندی تأثیر میگذارند.
عوامل اصلی و شناخته شده
زمانی که صحبت از عوامل موثر در رتبهبندی نتیجهی جستجو به میان میآید سه فاکتور اصلی محتوا، ساختار و لینکها در ذهن متخصصان تداعی میشود:
محتوا: حجم، کیفیت و مرتبط بودن محتوا تأثیر فوقالعاده زیادی روی رتبهبندی وبسایت میگذارد. تولید محتوای بیشتر و باکیفیتتر میتواند اعتبار شما را افزایش دهد. همچنین میزان مرتبط بودن وبسایت با کلمات کلید اصلی را نیز افزایش میدهد.
ساختار: ساختار کلی وبسایت، قابلیت شناسایی آن توسط موتورهای جستجو و عوامل فنی، نقش بسیار مهمی در رتبهبندی وبسایت دارند.
لینکها: کمیت و کیفیت وبسایتهایی که به وبسایت شما لینک میدهند، تأثیر زیادی روی نفوذ آن میگذارند و درنهایت نقش پررنگی را در رتبهبندی وبسایت برای نتیجهی عبارت جستجو شده بازی میکنند.
به غیر از این موارد، چه فاکتورهای دیگری در رتبهبندی وبسایت نقش دارند؟
دیگر عوامل موثر
در ادامهی این مقاله به بررسی ۷ عاملی میپردازیم که تا به امروز کمتر توسط متخصصان مورد توجه قرار گرفتهاند:
۱- سن دامنه
گوگل اعلام کرده است که سن دامنهی وبسایت روی رتبهی جستجوی وبسایت تأثیر میگذارد. دامنههایی که محتوای بیکیفیت دارند بعد از گذشت مدتی از بین میروند اما دامنههای خوب سالهای سال به فعالیت خود ادامه میدهند. مطمئنا سن دامنه چیزی نیست که بتوانید مانند محتوا یا ساختار مستقیما تحت کنترل داشته باشید. در عوض برای رسیدن به موفقیت باید برای طولانی مدت به دامنهی خود پایبند باشید. شواهد نشان میدهد که یک وبسایت بعد از گذشت چند سال تعهد خود را نشان داده و اعتماد موتورهای جستجو را جلب میکند.
۲- شبکههای اجتماعی
شبکههای اجتماعی از جمله دیگر مواردی هستند که معمولا برای بهبود سئو در نظر گرفته نمیشوند؛ اما مطالعات نشان دادهاند که فعالیت در شبکههای اجتماعی نقش پررنگی را در رتبهبندی ایفا میکنند. این عامل در مقایسه با کیفیت محتوا از ارزش پایینتری برخوردار است اما نباید نادیده گرفته شود. اولویت و تمرکز اصلی خود را روی تولید محتوای با کیفیت بگذارید اما از فعالیت در شبکههای اجتماعی غافل نشوید.
۳- بهروزرسانی محتوا
گوگل از سال ۲۰۱۰ به بعد به محتواهای جدید اهمیت بیشتری میدهد. اگر به پستهای قبلی مراجعه کنید و بخشی از محتوا را به روز رسانی کنید، احتمال دیده شدن آن در نتیجهی جستجو را بالا میبرید. البته این نکته را نیز فراموش نکنید که هرقدر حجم محتوایی که بهروزرسانی میشود بیشتر باشد، از نظر موتورهای جستجو بهتر است. بنابراین بازنویسی کردن کل مطلب ایدهی خوبی به نظر میرسد. پس اگر قصد دارید بخشی از محتوای وبسایت را بهروزرسانی کنید این نکته را در ذهن داشته باشید.
۴- لینکهای خروجی
همانطور که میدانید لینکهای داخلی رتبهبندی را عمیقا تحت تأثیر قرار میدهند. اما شاید ندانید لینکهایی که به وبسایتهای دیگر میدهید نیز روی رتبهبندی اثر میگذارند. گوگل به منابع و لینکهایی که در مقالات خود میدهید نگاه میکند و اعتبار آنها را ارزیابی میکند. بهعنوان مثال اگر به وبسایتهای باکیفیت و مهم لینک دهید، ارزش و اعتباری بیشتری کسب میکنید تا زمانی که به وبسایتهای کم اهمیت و حاوی مطالب اسپم لینک دهید.
۵- نرخ کلیک نسبت به رتبه (CTR)
CTR ها متغیرهای پیچیدهای هستند، زیرا میتوانند روی رتبهبندی تأثیر بگذارند همچنین از طرفی رتبهبندی نیز میتواند CTR وبسایت را تحت تأثیر قرار دهد. با این حال معمولا گفته میشود CTR بالاتر از حد انتظار میتواند رتبهبندی را بهبود دهد و CTR پایینتر از حد انتظار نتیجهی عکس خواهد داشت. بهعنوان مثال اگر رتبهی وبسایت شما برای عبارت جستجو شده پنج باشد و آن عبارت ۱۰ بار مورد جستجو قرار بگیرد و وبسایت شما دو بار باز شود، یعنی وبسایت شما از ۱۰ بار نمایش دو بار کلیک داشته و CTR شما برای رتبهی پنجم در صفحهی اول برابر ۲۰ درصد است.
۶- بازدیدکنندههای تکراری
از نظر گوگل، بازدیدکنندههای تکراری عوامل مهمی هستند. بازدیدکنندههای جدید نشان میدهند که شما میتوانید برند خود را گسترش داده و جمعیت جدیدی را به سمت وبسایت هدایت کنید. اما بازدیدکنندههای تکراری یعنی وبسایت شما محتوای باکیفیتی داشته است و ارزش دو بار دیده شدن را دارد. بر این اساس اگر درصد بالایی از بازدیدکنندگان تکراری داشته باشید، قدرت نفوذ و رتبهی بهتری خواهید داشت.
۷- زمان ماندگاری کاربر
گوگل فاکتور دیگری به نام dwell time یا ماندگاری کاربر در وبسایت را نیز تحت نظر قرار میدهد. این فاکتور برابر مدت زمانی است که کاربر قبل از بستن صفحه یا مراجعه به صفحهی دیگر در یک وبسایت سپری میکند. بهعنوان مثال اگر کاربر روی لینکی کلیک کرده و پنج دقیقه زمان سپری کند، وبسایت dwell time بهتری نسبت به زمانی خواهد داشت که شخص تنها ۱۵ ثانیه در وبوبسایت بماند. این یعنی محتوای وبسایت باارزش بوده است و درنتیجه امتیاز بیشتری از طرف گوگل دریافت خواهد کرد.
عواملی که در این مقاله بررسی کردیم نسبت به عوامل اصلی از اهمیت کمتری برخوردار هستند و نباید وقت و انرژی زیادی از شما بگیرند. اما هر کدام از آنها نکات جالبی دارند و تأثیرگذار هستند درنتیجه بهتر است بعد از رسیدگی به عوامل اصلی مانند محتوا، ساختار و لینکها مورد توجه قرار بگیرند.