رله فرکانسی
حفاظت تجهیزات و دستگاههای سیستم قدرت در مقابل خطاهای سیستم الکتریکی، به وسیله کلید قدرت انجام میگیرد قبل از اینکه کلید قدرت عمل کند، سیم پیچی آن باید تغذیه شود این تغذیه به وسیله رلههای حفاظتی انجام میپذیرد. رله در اثر تغییر کمیت الکتریکی مانند ولت و جریان و یا کمیت فیزیکی مثل درجه حرارت و حرکت روغن (در رله بوخهولس) تحریک شده و باعث به کار افتادن دستگاههای دیگر و نهایتاً قطع مدار به وسیله کلید قدرت (در سیستم تولید و انتقال و توزیع) یا دژنکتور میگردد.
عمده خطاهایی که توسط رلههای جریانی تشخیص داده میشوند عبارت است از:
- اتصال کوتاه در شبکه
- اضافه جریان
- اضافه بار
- جریان نشتی
- عدم تقارن جریان سه فاز
- کاهش بار (در مورد موتورها)
- افزایش مدت زمان راه اندازی (در مورد موتورها)
- قفل بودن روتور (در مورد موتورها)
انواع رلهها
- رلههای جریانی
- رلههای ولتاژی
- رلههای فرکانسی
- رلههای جهتی
- رلههای امپدانسی
- رلههای وابسته به کمیتهای فیزیکی: مانند حرارت – فشار – سطح مایعات و. مانند رله بوخ هلتس ترانسفورمرها
- رلههای خاص: رلههایی هستند که برای منظورهای خاص به کار میروند مثلا رله تشخیص خطای بریکر – رله مونیتورینگ مدار تریپ بریکر – رله لاک اوت و …
رله فرکانسی
این رلهها برای اندازهگیری و نظارت بر روی فرکانس شبکه مورد استفاده قرار میگیرند. رله فرکانسی به کاهش یا افزایش فرکانس و یا نرخ تغییرات فرکانس حساس میباشند برای نظارت بر فرکانس سیستم سه فاز و تک فاز اعمال میگردد.
کاربرد رلههای فرکانس پائین زمانی است که در یک شبکه بارها بطور مستقل توسط ژنراتورهای داخلی و یا با ترکیب ژنراتورها و خطوط ارتباطی با شبکههای دیگر تغذیه گردند. زمانی که یک ژنراتور بطور ناگهانی از شبکه خارج میشود رلههای فرکانس پایین بطور اتوماتیک تعدادی از بارها را خارج نموده تا مصرف با باقیمانده تولید هماهنگ شود بطور کلی در حالت اضافه بار، فرکانس ژنراتورها کاهش یافته و از طریق عملکردرله فرکانس پایین بارهای از قبیل تعیین شده خارج میشوند و در نتیجه میتوان از تولید برای تامین بارهای بحرانی استفاده نمود.