آخرین اخبار

خانه / مقالات / تهدیدات الکترومغناطیس

تهدیدات الکترومغناطیس

خطرات الکترومغناطیسی دائم الوجود در فضای اطراف ما از قبیل: خطرات طبیعی مانند صاعقه و خطرات سیستمی مانند رادار‌ها، دیزل ژنراتور‌ها، دستگاه‌های جوشکاری، اتفاقات ناخواسته در شبکه‌های برق، بی سیم‌ها و یا هر تشعشع کننده دیگری، می‌توان بیش از پیش به اهمیت ایمنی جامع الکترومغناطیسی پی برد. امروزه با توجه به گسترش روز افزون صنعت الکترونیک به جرات می‌توان گفت که سامانه یا ابزار صد در صد مکانیکی نمی‌توان پیدا کرد و برد‌ها و قطعات الکتریکی و الکترونیکی به جزء جزء سامانه‌های اطراف ما وارد شده اند و این تصور را که فقط تجهیزات مخابراتی و الکترونیکی در مقابل خطرات الکترومغناطیس دچار مشکل می‌شوند را کاملاً از بین برده است. خطرات الکترومغناطیس نوین که می‌توان از آن‌ها به تسلیحات الکترومغناطیس نام برد بر روی کلیه تجهیزات، سامانه‌ها، ادوات و تسلیحاتی که به نوعی دارای برد‌های الکتریکی و الکترونیکی می‌باشند و یا دارای قسمت‌هایی حساس به جریان الکتریکی) به عنوان نمونه چاشنی‌ها (هستند اثرات مخرب شدیدی دارند. مخاطرات دیگر مانند جریان‌های هدایتی والقایی ناشی از رعد و برق، ژنراتور‌های برق، سیگنال سیستم‌های مخابراتیوهر آنچه که به عنوان سیگنال مزاحم محسوب می‌شود، در اطراف ما دائم الوجود می‌باشند و با توجه به مطالعاتی که در کشور آلمان صورت گرفته است، صدمات و خسارات ناشی از این نوع خطرات الکترومغناطیس غیر تسلیحاتی بیش از خسارات با منشاء غیر از خطرات الکترومغناطیس می‌باشد.

طیف فرکانسی خطرات طبیعی و ناخواسته معمولا محدودتر از طیف خطرات الکترومغناطیسی است و بنابراین ایمنی در مقابل خطرات الکترومغناطیسی با منشاء تسلیحات الکترومغناطیس، ایمنی در مقابل سایر موارد را نیز پوشش می‌دهد.

خطرات الکترومغناطیسی

خطرات الکترومغناطیسی عبارتند از؛ امواج الکترومغناطیسی مخرب که به صورت پالس بوده و دارای انرژی زیادی می‌باشند. میدان الکترومغناطیسی حاصل از این امواج، می‌تواند ولتاژ وجریان بالاتر را به صورت لحظه‌ای بر کلیه رسان اهای موجود، نظیرسیم ها، مدارات ولوازم الکتریکی والکترونیکی القاء کند. این پالس باعث سوزاندن ویا مختل کردن، فعال وغیر فعال کردن یک اتصال نیمه هادی ویا تعداد زیادی از آن‌ها در محدوده وسیع می‌گردد که موجب اختلال درسیستم‌های الکترونیکی وارتباطی می‌شود. در زیر به بیان مختصر خطرات الکترومغناطیس می‌پردازیم.
منابع طبیعی:

  1. صاعقه
  2. تشعشعات کیهانی

منابع سیستمی یا ابزاری:

  1. سوئیچینگ
  2. موتور‌ها
  3. دستگاه‌های جوشکاری
  4. اتصال کوتاه
  5. ژنراتور‌ها
  6. رادار‌ها و هر گونه تشعشع کننده امواج الکترومغناطیس

سلاح‌های الکترومغناطیسی:

  1. انفجار‌های هسته‌ای (سطحی، نیمه سطحی، ارتفاع بالا)
  2. بمب‌های الکترومغناطیسی انفجاری
  3. تسلیحات الکترومغناطیسی با تغذیه الکتریکی

راهبرد‌های ایمنی

راهبرد ایمنی، برای تعیین محدوده تعریف شده‌ای از سطح عملکرد یک سازمان بر اساس خط مشی‌های پدافندی، مدیریتی وفنی سازمان در شرایط وقوع خطرات الکترومغناطیسی می‌باشد. این راهبرد می‌تواند برای یک سازمان بر اساس موارد زیر تدوین گردد:

  1. حفظ کل فرآیند تولید واجرای فعالیت‌های مهم به همراه کمترین آسیب پذیری تجهیزات.
  2. فقط تداوم تولید و فعالیت اصلی.
  3. حفظ تجهیزات پشتیبان مرتبط با فعالیت اصلی سازمان.

 

منبع: برق نیوز

ثبت دیدگاه

برو بالا
سوالی دارید؟ چت با Whatsapp