بی متال ال اس LS
بیمتال یک رله حفاظتی برای محافظت از موتورهای الکتریکی در برابر اضافه بار در تابلو برق استفاده میشود که داخل آن سه تیغه وجود دارد که دو به دو دو همدیگر جوش خورده است به صورت سری در مدار قرار میگیرد همین علت یک نوع به شمار میرود. بی متال با نامهای رله اضافه بار، رله حرارتی و یا رله اضافه بار حرارتی نیز شناخته میشود.
اساس کار بیمتال یا رله حرارتی با توجه به تفاوت ضریب انبساط طولی است، در اثر عبور جریان اضافه بار، دو فلز گرم میشوند و منبسط میشود در نتیجه این انبساط کنتاکت ۹۵ – ۹۶ که در مدار فرمان به طور سری بسته شده است قطع میشود و همچنین باعث وصل شدن کنتاکت ۹۷ – ۹۸ میشود، در این صورت کنتاکتور از مدارخارج میشود و موتور الکتریکی خاموش میشود به این وسیله از سوختن موتورجلوگیری میشود. بیمتال دارای پیچ تنظیمی است که با شدت جریان موتورهای الکتریکی که در روی پلاک آن مشخص شده تنظیم شود.
بر روی بی متالهای سه فاز سه ورودی و سه خروجی وجود دارد و به صورت سری در مسیر مصرف کننده سه فاز قرار میگیرند. کنتاکت فرمان جهت استفاده در مدار فرمان قرار میگیرد که معمولا شامل دو عدد کنتاکت کمکی بسته (NC) (کنتاکت ۹۵ – ۹۶) و دو عدد کنتاکت کمکی باز (NO) (کنتاکت ۹۷ -۹۸) میباشد. همچنین بر روی اکثر بیمتالها یک دکمه تغییر وضعیت دستی و اتوماتیک وجود دارد که در حالت بعد از اینکه بیمتال به عللی قطع شد بعد از این که تیغهها سرد شد با فشار دادن روی دکمه مجددا وصل میشود. اما در حالت اتوماتیک پس از عمل کردن بیمتال، پس از گذشت زمانی معین بیمتال به صورت اتوماتیک وصل میشود. بازه عملکرد بیمتالها شامل بازهی ۰.۱۲ تا ۸۰۰ آمپر میباشد.
بی متالها معمولا بر حسب نوع برگشت به حالت اولیه به سه دسته تقسیم میشوند:
- بی متالهای دستی
- بی متالهای اتوماتیک
- بی متالهای دستی و اتوماتیک
اجزای تشکیل دهنده بی متال یا رله حرارتی عبارتند از:
- ترمینالهای ورودی بی متال (شمارههای ۱، ۳ و ۵)
- ترمینالهای خروجی بی متال (شمارههای ۲، ۴ و ۶)
- ورودیهای NC (شمارههای ۹۵ و ۹۶)، ورودیهای NO (شمارههای ۹۷ و ۹۸)
- پیچ تغییر وضعیت (حالت دستی حالت m یا H / حالت اتوماتیک حالت A)
- پیچ تغییر رنج جریان (برای تنظیم مطابق با جریان نامی موتور که روی پلاک آن درج شده است)
- دکمه Reset
- دکمه تست
کلاس تریپ بی متال
به مدت زمانی که طول میکشد که بی متال در طول اضافه بار کنتاکتور را باز کند کلاس تریپ بیان میشود، و معمولا بی متال به کلاسهای ۱۰ و ۲۰ و ۳۰ و ۵ تقسیم بندی میشود، این کلاسها نشان هندهی این است که در ۱۰ یا ۲۰ یا ۳۰ و یا ۵ ثانیه بی متال قطع میدهد. کلاسهای ۱۰ و ۲۰ عمومیت بیشتری برای استفاده دارند. از بیمتالهای کلاس ۳۰ برای موتورهایی که اینرسی بالایی دارند استفاده میشود و بیمتالهای کلاس ۵ برای موتورهایی که نیاز به تریپ بسیار سریع دارند مورد استفاده قرار میگیرند.
تشخیص اضافه بار از طریق بی متال در خیلی از مدارات و تجهیزات به کار میرود. دامنه کاربردهای بی متال بسیار گستره است که در ادامه به برخی از این کاربردها اشاره میکنیم:
تشخیص خطای دو فاز
تنظیم درجه حرارت کنترلی برخی دستگاهها مانند ماشین لباس شویی، سرخ کن ها، پلوپز، گریل و …
روشن و خاموش کردن فن خودرو
محافظت از الکترو موتورها
بی متال LS
بیمتال ال اس طبق استانداردهای IEC، UL، CSA، CCC و CE و در ابعاد بسیار مناسبی تولید میشود و برای کاربریهای مختلف مناسب میباشد. سطح جریان این رله از ۰.۱۲ آمپر تا ۸۰۰ آمپر برای کاربرد حفاظت موتور در تابلوهای برق، صنایع سیمان، صنایع نفت و صنایع مخابرات میباشد.
از ویژگیهای این محصول میتوان به راحتی نصب آن اشاره کرد. بی متال ال اس در دو سری Susol و Metasol تولید میشود که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
ویژگی بی متال ال اس سری Susol
- بالاترین ظرفیت ترمز
- تکنیک هماهنگی بهینه
- حفاظت بهینه در برابر بار اضافی جهت حفاظت موتور و تجهیزات کنترل آن
- هماهنگی با کنتاکتور، رله و …
- با قابلیت کنترل، سوییچینگ، حفاظت موتور و مدارات
- طیف گسترده لوازم جانبی و کمکی بهینه
ویژگیهای بیمتال LS سری Metasol
- جریان مجاز ۶ تا ۸۰۰ آمپر
- قابلیت عملکرد تا ۴۰۰ کیلووات در ۴۴۰ ولت
- قابلیت ترکیب با موتور استارتر دستی
- داری سیستم کامل با دستگاههای جانبی
- بدون ایجاد قوس الکتریکی
- ارتباط با DIN rail از طریق یک لمس
منبع : برق نیوز