اهمیت شیلدینگ
عمل شیلدینگ در کابلها، سیستمهای الکترونیکی، ساختمانها و اتاقکهایی که درون آنها تجهیزات و وسائل حساس الکترونیکی نصب شده، حائز اهمیت شایان است. از این طریق میتوان از ایجاد جریانهای القایی که موجب اضافه ولتاژهای مخرب میشوند، جلوگیری نمود.
لازم بذکر است صحیح شیلد کردن کابل، خصوصا هنگامیکه کابلها از فضای باز (Zone ۰) وارد ساختمان میشوند از اهمیت خاصی برخوردار است. حتی وقتیکه صاعقه یک کیلومتر دورتر از مکان مورد نظر اصابت کند، میزان ولتاژ شوکی (Surge) که در کابلها القاء میشود ممکن است آنچنان بالا باشد که به تجهیزات برقی متصل به آنها خسارات جدی وارد کند.
اهمیت شیلدینگ در مورد یک ساختمان نیز قابل توجه است. وقتی که صاعقهای مستقیم به یک ساختمان یا محلی در نزدیکی آن برخورد میکند، بروز خسارت حتمی است. بطور مثال اگر صاعقهای در ۳۰ متری ساختمانی با لوپی (Loop) به ابعاد ۱۰×۱۰ متر فرود آید، ولتاژی در حد ۸۰،۰۰۰ ولت به لوپ القاء میکند که امکان تولید جرقه و تخلیه جریان، محرز است.
خطوط برقی که بطور مناسب شیلد شده اند، به همراه اجرای یک سیستم هم پتانسیل و یکپارچه، میتواند بخوبی کار طراحی بکارگیری تجهیزات تکمیلی حفاظتی را ساده کند. در این صورت کار حفاظت تجهیزات الکترونیکی هم ارزان و هم ریشه ای، عملی میگردد.
اجرای این دستورالعملها که تقریباً و بطور مقایسهای مخارجی نزدیک صفر دارد، با در نظر گرفتن اینکه میتوان از ستون ها، آرماتورها، اسکلتهای فلزی، سقفهای کاذب، آرماتورهای کف و بطور کلی آهن آلات خود ساختمان استفاده کرد، کار را بطور محسوسی ارزان و ساده میکند. به شرطی که کلیه قطعات نامبرده با اجرای یک اتصال الکتریکی، هم پتانسیل شده و اتصال هیچ نقطهای و قطعهای فراموش نشود و در نهایت این شبکه یکدست و بهم پیوسته از چندین نقطه، به زمین وصل گردد.
قدمهای بعدی شیلد کردن، کمی پیچیدهتر و سختتر میشود، اما به هر صورت امکان پذیر است. اتاقهای مجزا میتوانند به کمک تورهای فلزی شیلد شوند و کابلهایی را که حتی دارای شیلد نباشند، میتوان با عبور دادن از درون لولههای فلزی یا داکتهای فلزی محافظت کرد. طراحی دقیق شیلدینگ را باید به متخصصین امر سپرد.
اجرای شیلدینگ میتواند حتی، حفاظت تجهیزات در مقابل شوکهای (Surge) ناشی از عملیات سوئیچینگ و یا تخلیههای الکترواستاتیک را نیز بهبود بخشد.