اردکانیان: بررسی وقوع و تحلیل سیل فرایندی زمان بر است
وزیر نیرو وی با اشاره به وقوع سیلاب گفت: شاید این سیلاب را طی چند روز شاهد باشیم اما چرایی شکلگیری آن ممکن است چند سال عقبه داشته باشد؛ لذا بررسی و تحلیل این که چرا این اتفاق افتاده یک فرایند زمان بر است. اینکه در کانون حادثه تنها با چند قضاوت بتوانیم به چرایی این پدیده پی ببریم و بگوییم مقصر کیست و چه باید با مقصر کرد از تدبیر و برخورد هوشمندانه توام با منطق فاصله دارد.
وزیر نیرو گفت: وقوع ترسالیهای شدید پشت سر خشکسالی شدید از مختصات تغییر اقلیم و به نوعی رادیکالیسم آب و هوایی است که وضعیت را از حالت نرمال و عادی خارج میکند.
“رضا اردکانیان” با تاکید بر این که دنیا مقوله تغییر اقلیم را کم کم پذیرفته است تصریح کرد: یکی از مشخصات تغییر اقلیم این است که سالهای شدید خشک یا سالهای شدیدتر را پشت سر میگذاریم، اگر امروز شاهد بارش شدید هستیم و وارد ترسالی شده ایم ممکن است دوباره خشکسالی هم پس از آن را شاهد باشیم.
وی افزود: در شرایط فعلی باید سازگاری را با تغییر اقلیم هم به لحاظ سازهای و سطح دانش و هم به لحاظ افزایش آگاهیهای عمومی فراهم کرد.
وزیر نیرو ادامه داد: اگر بپذیریم که ممکن است هر از چندگاهی با چنین موجهای بارشی که در یک مدت قابل ملاحظه با یک شدت بالای بارش داشته باشیم آن وقت موضوع سدسازی و ایجاد مخازن برای کنترل سیلاب اهمیت بالایی پیدا میکند.
اردکانیان اظهار داشت: سد سازی شاید در شرایط نرمال با هدف اصلی تامین آب برای شرب و کشاورزی باشد، اما در برخی مناطق صرفا برای کنترل سیلاب صورت میگیرد؛ هرچند ممکن است چند سالی خالی باشد، اما آن یکسالی که با چنین حادثهای مواجه میشود هم خسارات حداقلی میشود و هم جمعآوری آب شیرین به حداکثر میرسد.
وی با اشاره به وقوع سیلاب در خوزستان گفت: شاید این سیلاب را طی چند روز شاهد باشیم، اما چرایی شکلگیری آن ممکن است چند سال عقبه داشته باشد؛ لذا بررسی و تحلیل این که چرا این اتفاق افتاده یک فرایند زمان بر است.
وزیر نیرو بیان کرد: اینکه در کانون حادثه تنها با چند قضاوت بتوانیم به چرایی این پدیده پی ببریم و بگوییم مقصر کیست و چه باید با مقصر کرد از تدبیر و برخورد هوشمندانه توام با منطق فاصله دارد.
وی گفت: امیدوارم با عبور از این شرایط در یک فضای کارشناسانه به همه مسایل رسیدگی کنیم هر چند رییس جمهوری نیز بر تشکیل یک کمیته ملی حقیقت یاب مرکب از اساتید دانشگاه و دانشمندان کشور تاکید کرده است تا این مساله از ابعاد مختلف مدیریت منابع آب، هواشناسی، مدیریت ریسک، ساختارها، تجهیزات و… بررسی شود و نتایجی که به دست خواهد آمد نقشهراهی خواهد شد تا خسارات را به حداقل برسانیم.
اردکانیان با اشاره به ۲ مقوله پیش بینی سیل و هشدار سیل توضیح داد: پیش بینی سیلاب بر اساس اندازهگیریها، اطلاعات ماهوارهای و… میتواند حتی در بازههای زمانی چند ماه قبل از سیل صورت گیرد، اما چون بر اساس مدلهای ریاضی است باید احتمال وقوع آن ذکر شود چرا که گاهی اوقات با یک احتمال وقوع بالا سیلابی پیشبینی میشود که یک نوع برنامهریزی خاص خود را لازم دارد و گاهی اوقات هم با یک احتمال ضعیف پیش بینی میشود که تدابیر دیگری لازم دارد؛ به این موضوع در کل پیشبینی سیلاب میگویند.
وی با اشاره به مقوله هشدار سیل (flood warning) گفت: این هشدار در بازه زمانی ۴۸ ساعته تا ۷۲ ساعته صورت میگیرد که در چارچوب هشدار سیل درباره تخلیه منازل مسکونی، قرارگیری در ارتفاعات و انجام اقدامات حین سیل و پس از سیل اقدامات را انجام میدهند، در واقع هشدار سیل را زمانی صادر میکنند که یا سیل به وقوع پیوسته یا قریب الوقوع هست.
وزیر نیرو توضیح داد: هشدارهای سیلی که دیده میشود، عنوانش هشدار سیل است، اما ادبیات آن پیشبینی سیل است یعنی در بازه زمانی ۲ روز قبل از وقوع سیل اعلام میشود که احتمال وقوع سیل وجود دارد و به سمت کاهش خطرات احتمالی و کاهش خسارات احتمالی بروید، ولی این جملات را باید در چهارچوب پیش بینی سیل که دورتر از کانون سیل است اعلام کرد و در زمان نزدیک به سیل تنها باید از جنس هشدار سیل سخن گفت.
از سیل درس بگیریم
وی با تاکید بر این که از سیل باید درس و تجربه گرفت ادامه داد: از موضوعی مانند پیش بینی سیل باید بتوان مثل خیلی از نقاط دنیا بهره بیشتری برد تا بتوان بر اساس آن برنامه ریزی کرد و در ابتدای سال آبی مشخص شود که آیا امسال سال خشک، نرمال یا تری خواهد بود و همچنین در کنار آن دستگاههای متولی مانند وزارت نیرو که مسئول تامین آب یا مثل وزارت کشاورزی که امنیت غذایی را بر عهده دارد باید در ابتدای سال آبی بتوانند بر اساس پیشبینی سال برنامه ریزی خود را جهت بدهند.
اردکانیان اضافه کرد: وقتی مخزن سدی را مدیریت میکنید اگر پیش بینیهای دقیقی نداشته باشید تصمیم درستی هم اتخاذ نخواهد شد به عنوان مثال اگر احتمال وقوع بالایی برای سیل بدهید مخزن را خالی میکنید که اگر پیش بینی غلط باشد و سیلی نباشد آب رها شده و در فصل کشاورزی کسی جوابگوی کشاورزان نیست و اگر به پیش بینی اعتماد نکنید و آب را در مخزن نگه دارید از این بابت که در فصل کشت آب ندارید ناگهان سیلاب به پشت سد میآید و مجبور به رها سازی آن هستید که در اثر همین رهاسازی ناگهانی خساراتی به پایین دست میرسد.
وی با تاکید بر این که هواشناسی موضوعی کاملا پیوسته و مرتبط با برنامه ریزیهای آب، غذا، حفظ محیط زیست و… است اظهار داشت: به مسایل هواشناسی باید در فضای مناسب و کارشناسانه پرداخت و اگر نیازمند ادوات و تجهیزات فنی، آموزش و تربیت نیروی انسانی است آنها را فراهم کرد و اگر نیازمند ساز و کارهای مدیریتی و ساختاری مناسبی هست به آنها پرداخت.
وزیر نیرو با بیان این که چهار سال عضو کمیته علمی برنامه جهانی تحقیق برای تغییر اقلیم بوده است توضیح داد: امروز به مدد فناوریهای جدید و دسترسی به ماهوارهها حتی امکان اندازه گیری میزان رطوبت خاک در لایههای مختلف از طریق ماهواره وجود دارد و میتوان ارتفاع آب را در تک تک چاههای عمیق و نیمه عمیق اندازه گرفت، یعنی قطعا دسترسیها به نسبت سالهای دور خیلی بیشتر شده و ضرورت دارد از این فناوریها استفاده کرد و برای تجهیزات هواشناسی سرمایهگذاری کنیم.
رضا اردکانیان وزیر نیرو از روز جمعه گذشته به همراه رییس جمهوری وارد استان خوزستان شد و از سوی رییس جمهوری ماموریت یافت تا زمان عادی شدن وضعیت سیلاب در استان خوزستان مستقر شود.
منبع: برق نیوز